Categories EVENIMENTE RECENTE

JAZZ AT BRAN CASTLE 2023, ediția 10

Trei sau patru vorbe despre JAZZ AT BRAN CASTLE, ediția 10, 25-26-27 august, 2023

 

Festivalul de jazz găzduit de Castelul Bran va da startul celei de a 10-a ediții in ultimul sfârşit de săptămână al verii, aşa cum a procedat din 2013 încoace în mod statornic. Pe cele trei scene, situate în puncte pline de istorie și spiritualitate, vor avea loc nu mai puțin de 10 concerte care reunesc nume de top ale jazzului mondial. Artiști din 13 țări vor susține recitaluri ce ne vor aduce aproape tonalități din Israel, Italia, Anglia, Noua Zeelandă, Suedia, Norvegia, Bulgaria, Germania, Elveția sau Canada(dar şi Haiti), precum şi Serbia, Croația şi România. Vom avea parte de proiecte noi, cu numeroase influențe din sfera nu-jazz, experimental, fusion, rock.

Prima seară este închinată aniversării celor 75 de ani de tinerețe ai statului Israel, un formidabil creuzet de talente ale jazzului, iar trupa de deschidere este OFER MIZRAHI TRIO, care propune o muzică ce împletește expresia jazzistică occidentală cu armonii distincte din universul culturii orientale, dar şi un spectacol inedit prin prezența instrumentului whale-guitar, mânuită de titular, care va fi secondat de Talia Erdal la violoncel şi de David Hai Michaeli la contrabas.

 

Cea de-a doua trupă a serii este ZIV RAVITZ TRIO, cu muzicieni din spații geografice diferite: Israel, Italia și Franța. Reuniți în jurul unuia dintre magicienii de azi ai tobelor în jazzul mondial, reputatul Ziv Ravitz, Federico Casagrande la chitară şi Christophe Panzani la saxofon tuşează noi contururi cu modul original şi armonios în care reuşesc marea performanță, interplay-ul, acea sinergie unică.

 

Ziua de sâmbătă va începe într-un spațiu plin de spiritualitate: Biserica Evanghelică din Râșnov. Și nici că se putea un decor mai potrivit pentru Kit F Downes, Hayden Chisholm şi corul femeiesc PJEV din Zagreb. Orga, saxofonul, efectele surpeti și cele cinci voci celeste vă vor purta într-o altă dimensiune, vor aduce pacea în suflet și vor lăsa mintea să zboare. Ca în fiecare an, accesul la concertul din Biserica Evanghelică din Râșnov este gratuit.

 

2023 continuă inițiativa precedentei ediții, propunându-vă, cu acces liber, spectacolele de pe scena românească de jazz, situată în parcul Castelului, unde sâmbătă, de la ora 16:00, il veți cunoaşte sau re-cunoaşte pe pianistul George Păiș, un virtuoz ce ne demonstrează că şi generațiile ce urmează îndrăgesc, studiază şi practică această muzică universală.

 

Tot Kit Downes– de data aceasta în formulă de trio – va deschide seara zilei de sâmbătă, pe scena Castelului Bran. KIT DOWNES TRIO ENEMY, cu Petter Eldh la contrabas şi James Maddren la tobe, ne abordează într-un stil intens, complex și energic. Muzica lor este densă, „de o libertate sălbatică” ce-și propune să depășească granițele, atât din punct de vedere creativ, cât și tehnic.

 

Norvegia – țara ce nu încetează să uimească prin numărul impresionant de artiști de primă mână – , își face vocea auzită prin contrabasul lui Arild Andersen, probabil cel mai mare muzician european activ. Nordul, (deloc)rece și meditativ, se împletește cu soarele și vivacitatea Italiei. Bandoneonul lui Daniele Di Bonaventura îi va da replica muzicală lui Arild Andersen într-un concert electrizant.

 

Seara se va încheia cu un concert foarte rar, susținut de grupul bulgaro-tedesc BODUROV TRIO ( Dimitar Bodurov, pian, Mihail Ivanov-Misho, contrabas, Jens Düppe, baterie) în compania trompetistului israeloamerican ITAMAR BOROCHOV. Proiectul prezentat are la bază elemente ale folclorului bulgar, combinate într-un stil unic și distinctiv cu jazzul contemporan și compoziția clasică. Rezultatul este o prestație dinamică, cu o paleta bogată de sunete și improvizații meșteșugite.

 

Revenim duminică la ora 16:00 în parcul Castelului unde, cu acces gratuit, are loc a doua sesiune de jazz autohton oferită în cadrul acestei a 10-a ediții a Festivalului şi unde protagoniştii vor fi tineri artişti ce evoluează sub numele de scenă de JazzQuarters Trio. Ei sunt Bodo Tăbârca (tobe), Dimitrie Cristian Milea (bas) și Vlad Briciu (claviaturi), au activat împreună în alte contexte muzicale, însă proiectul „JazzQuarters Trio” reprezintă o încarnare proaspătă a formulei, cu un repertoriu original sau adaptat după o manieră artistică personală.

 

În prag de duminică seară, va urca pe scenă un grup cu adevărat emblematic pentru jazzul helvet: COLIN VALLON TRIO, cu pianistul Colin Vallon, împreună cu Patrice Moret la contrabas și Julian Sartorius la tobe, care înregistrează la prestigioasa casă de discuri ECM Records şi concertează pe marile scene ale lumii şi da, şi ale țării noastre.

 

Festivalul va fi încheiat de supergrupul franco-canadian TRIO M.O.M., ce ii reuneşte pe frații Louis şi François Moutin, bateristul şi contrabasistul, probabil cea mai puternică şi mai inventivă secțiune ritmică a atât de prosperei scene de jazz hexagonal, notorii in lumea largă, care l-au cooptat în acest proiect exploziv pe saxofonistul din Haiti (devenit canadian) Jowee Omicil, rezultatul depăşind aşteptările cele mai fanteziste ale iubitorilor de jazz sau jazz-rock.

 

Biletele şi abonamentele vă aşteaptă pe

https://www.eventim.ro/…/jazz-at-bran-castle…/event.htm

Categories EVENIMENTE RECENTE

Al doilea concert de pe lac – Haydn Deane & his Big Band

În seara zilei de sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 20:00, Haydn Deane și trupa sa pregătesc cântare mare în Parcul Regal al Castelului Bran. Cel mai irlandez fiu adoptiv al Brașovului, doctor de profesie și muzician din pasiune, Haydn Deane este de ani buni o voce cunoscută fanilor jazzului din România, pentru concertele susținute cu trupa sa numeroasă de instrumentiști amatori și profesioniști, veritabil big band de jazz, așa cum erau odată.

What a wonderful world, concertul cu nume inspirat din repertoriul nemuritorului Luis Armstrong, include o suită de aranjamente de piese consacrate de jazz tradițional, orchestrate și interpretate într-un mod original, pentru a aduce oriunde buna dispoziție!

Se vor pune în vanzare două categorii de bilete, ambele cu locuri pe scaune în timpul concertului. Biletul de 80 lei oferă acces în fața scenei, în timp ce biletul în valoare de 100 de lei asigură un loc pe terasa Casei de Ceai a Reginei Maria, cu spatele la scenă și artiști, însă, în contrapartidă, pachetul include finger food entrée și un pahar de vin rosu, alb sau rosé.

Vă așteptăm cu drag, pentru o seara de jazz cu adevărat memorabilă!

Categories EVENIMENTE RECENTE

Luana Toader and Band – Jazz de seara la Castelul Bran

Castelul Bran propune iubitorilor de cultura un nou eveniment de seara, programat in 15 iulie 2023, ora 20:00. Concertul va avea loc in Parcul Regal al Castelului Bran, durata acestuia fiind de aproximativ 70 de minute. In mod firesc, pentru cei care ne cunosc deja, evenimentul se va incheia cu deja proverbiala degustare de vin rosu Chateau Bran by Aurelia Visinescu si branzeturi.

Se vor pun in vanzare doua categorii de bilete, ambele cu locuri pe scaune in timpul concertului. Biletul de 80 lei ofera accesul in fata scenei, in timp ce biletul in valoare de 100 de lei asigura un loc pe terasa Casei de Ceai a Reginei Maria, cu spatele la scena / artisti, insa, in contrapartida, pachetul include finger food entree si un pahar de vin rosu / alb / roze.

Biletele se pot fie achizitiona direct de la casa de bilete a Castelului, fie rezerva pe email / telefon, cu ridicare si plata in ziua evenimentului.

Membrii grupului sunt Luana Toader – voce, prof. Gabriel Stanescu – pian si Adrian Mircea Flautistu – contrabas (Bucharest Jazz Orchestra, Viorica Pintile Quartet)

Programul serii cuprinde 15 piese de repertoriu national si international.

Pentru orice detalii suplimentare, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0268.237700 sau pe adresa de email office@bran-castle.com.

Categories EVENIMENTE RECENTE

Expoziția Internațională de Pisici Chat Noir, Chat Blanc, au Chateau Bran

Sunt jucăușe, drăgălașe, aterizează mereu în picioare și se numără printre cele mai simpatice animale de companie. Iubitorii de pisici sunt așteptaţi în 1 și 2  Iulie , între orele 10.00 – 18.00, în Parcul Regal al Castelului Bran, acces gratuit la oricare dintre porti,  să admire 21 de rase într-un concurs de frumuseţe felină.

 

Ce pisici poţi admira:

🐈 British Longhair, Minuet Longhair, Persană, Highland Fold, Highland Straight, Kurilian Bobtail, Maine Coon, Munchkin Longhair, Siberiana, Bengaleză, British Shorthair, Cornish Rex, Exotic Shorthair, Lykoi, Transylvanian, Albastru de Rusia, Savannah, Scottish Fold, Scottish Straight, Thai, Sphynx, .

 

Atât sâmbătă, cât și duminică, vor avea loc arbitraje tradiţionale și arbitraje de ring WCF pentru pisici adulte, pisici castrate, pui/juniori și rase în curs de aprobare. Suplimentar, Duminica vor avea loc arbitrajele pentru ringurile superioare de master, double master și triplu master WCF. 

➡️ În prima parte a fiecărei zile va fi arbitrajul individual al tuturor pisicilor înscrise în concurs, acordarea de certificate de titlu și nominalizarea pisicilor selecţionate pentru a participa în finală. Ulterior, va fi arbitrajul de ring, separat pentru adulți, adulți castrați și pui/juniori.

➡️ În a doua parte a zilei te așteaptă BEST IN SHOW. Finaliștii celor patru categorii se vor prezenta în fața juriului, care va alege câștigătorii zilei.

Categorii: persane și exotice, British Longhair,  păr semilung, Maine Coon,  păr scurt, British Shorthair  și Categoria 4 – orientale și siameze.

 

Juriu:

Kaai Du Plessis ( Olanda) 

Phillipa Holmes ( Marea Britanie)

Jurgen Trautmann ( Germania ) 

Michael Gruhn ( Germania ) 

Marilee Griswold ( Statele Unite)

1 2 3 6